Közösségépítés

Rendezvények, bemutatók tartása, ennek keretében:

 • Az alapítvány székhelyén mesterséges megvilágítással rendelkező lovas pálya, istálló, kocsiszín, nyerges, szénatároló és klubszoba kerül kialakításra. Ennek keretében örömlovas ügyességi foglalkozások szervezése és működtetése valamint a lovaskocsizás megindítása annak érdekében, hogy a látogatók az Észak-Börzsöny  Bernecebarátival szomszédos falvait és az Ipolyságot lovaskocsi-túrán ismerhessék meg. 
 •  Bernecebaráti és a környező települések népművészeti, néprajzi, kézműves és kulturális értékeinek, a falusi élethez, környezethez és munkakultúrához kapcsolódó tevékenységek újraélesztése és gyakorlása, természetes anyagok használata.
 • Kapcsolódás az állami és önkormányzati programokhoz és kezdeményezésekhez, pl. („Kapunyitogató” program, falunap, családi nap, szüreti felvonulás. Kapcsolat ápolása a határon túli magyar és szlovák településekkel.

Oktatási, képzési és nevelési tevékenység

 • A zárvatermő növények családjának termesztésére vonatkozó szakmai ismeretek terjesztése
 • Lovas foglalkozások lebonyolítása és lovas képességek fejlesztése gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Lovas túrák és lovas kocsizás, az érdeklődők megismertetése a fogathajtás alapjaival.
 • Népművészeti, néprajzi és kézműves foglalkozások helyi kézművesek bevonásával (pl. lekvár és szörp készítmények, tehén és kecskesajt specialitások, palóc ácsolt láda és furulyakészítés, fafaragás és faművesség, bőrmunkák, lopótök készítés)
 • Ifjúsági és gyermektáborok és képzések szervezése a szabadidős, készségfejlesztő, hagyományőrző és kézműves tevékenységek megismertetése érdekében. Mini tanösvény kialakítása, ahol bemutatásra kerülnek pl. ehető, festős növények, gombák, mérgező növények, gyógynövények, hegységek, a környékbeli táj, állatvilág és természet egy-egy elemének a bemutatására.
 • Egészséges életmódra nevelés, a falu és a turisták egészségi állapotának javítása. Hippoterápiás gyerekek gyógyításának elősegítése lovas foglalkozások segítségével. Gyalogos és kerékpáros túrák szervezése bronzjelvényes gyalogos túravezető segítségével.
 • Erdőterapeuta segítségével stresszoldó és erdőterápiás kurzusok indítása. Erdei jógázás, sinrin joku meditáció és lagom az egészséges egyensúly eléréséért.

Hagyományőrzés

A kultúra ápolása és a hagyományőrzés, melynek fő céljai:

 

 • a térségre jellemző málna, szeder és ribiszke ültetvények ápolása és termőfelületéről ismeretterjesztés
 • a lótartás és lovas élet bemutatása,
 • kézműves foglalkozások szervezése

Környezetvédelmi és természetvédelmi tevékenységek

 • Bernecebaráti, a Börzsöny és környezete tisztasága fontosságának tudatosítása, az ökoturizmusban lévő lehetőségek feltárása, a patakmeder fokozott védelme, környezettudatos magatartás hangsúlyozása.

 • A környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés bemutatása, kiterjesztése és ösztönzése a településen
 • A 4 alaphulladékon (papír, üveg, műanyag és zöldhulladék) túli szelektív hulladékgyűjtés használatának ösztönzése (elemek, akkumulátorok, elektromos és elektronikai berendezések, lámpák, fénycsövek, sütőolaj, gyógyszer, festékek dobozok, vegyszerek, permetezőszerek maradványainak és csomagoló anyagai szelektív gyűjtésének elősegítése)
 • Természet és állatvédelem, közreműködés és segítség a falu határában lévő természeti értékek feltárásában, azok turisztikai hasznosításában.

 

A Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program (2022) támogatásával megvalósul a
„Csipkefa Alapítvány település-és közösségfejlesztő, valamint ismeretterjesztő tevékenységének erősítése, rendszeres szakmai programok tartása” című pályázati programja, 2022-2023

Reg. Száma: H1008563

A program a „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022″ kiírás keretében nyert támogatást

Pályázati azonosító: NEAO-KP-1-2022/1-000556

Kezdő időpontja: 2022.04.01     Befejező időpontja: 2023. 03.31

A támogatás összege: 1.950.000 Ft

A program leírása és részletei itt olvashatók

Scroll to top